Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

duminică, 1 august 2010

PLOILE CU GRINDINA



150 de furtuni cu grindina lovesc planeta in fiecare minut. Cazand din nori, uneori de la inaltimi de peste 15 kilometri, fragmentele de gheata - de la farame sticloase de marimea unor boabe de mazare, pana la infricosatori bulgari de gheata mari cat pumnul - pot face ravagii cumplite, distrugand, in cateva minute, recolta, avariind case si masini sau ranind oamenii si animalele.

Departe, sus, in vazduh, in masa norilor, se petrece un fenomen misterios, inca nu pe deplin inteles de cercetatori. Se stie ca, in anumite conditii, apa din atmosfera ingheata in jurul unor fire de praf, formand grindina.

Dar cum se inmultesc atat de rapid - in cateva secunde - aceste bucati de gheata? E o intrebare careia specialistii se straduiesc sa-i dea un raspuns, caci acesta i-ar ajutam poate, sa imagineze metode prin care sa previna formarea grindinii si sa evite urmarile ei distrugatoare..

Tulburator si devastator fenomen al naturii, de care oamenii s-au temut dintoteauna si impotriva caruia au incercat dintotdeauna sa lupte cumva - prin practici magice ori prin tehnologie - grindina e azi un subiect de cercetare pentru savanti din mari institutii stiintifice ale lumii, care se straduiesc sa gaseasca explicatii si sa propuna solutii. Afla mai multe despre aceste cercetari, urmarind documentarul de mai jos:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu